Milyen hosszú élettartammal rendelkezik a cserepeslemez?

Bádogos TetőfedőCserepeslemez tetőfedés

Mindazon alkalmakkor, amikor egy újabb eszközt, berendezést vásárolunk, kiemelkedő szempontnak minősül a tartósság kérdése. A cserepeslemez befektetés esetében a tartósság, az időtállás hangsúlyosabbá válik, hiszen a tetőzetet eleve hosszú távú befektetésnek szánjuk.

A cserepeslemez élettartama elválaszthatatlan a fenntarthatóságától, hatékonyságától, rugalmasságától, valamint megfizethetőségétől. Mindezen tulajdonságok ismeretében a cserepeslemez tető egy ésszerű választásnak bizonyul a tervezés és kivitelezés folyamatában.

Számos háztulajdonos szemében még vonzóbbá válik ez a fajta tető, midőn a tűzállóság és a tartósság elválaszthatatlan tetőismérvéről esik szó, hiszen senki sem tagadná a tényt, mely szerint több évre előre tervez a tetővel és házzal kapcsolatban – akár több generációval előre; hogy a majdani lakók is egy energiatakarékos, nagy védelmet biztosító tetővel büszkélkedő ház birtokosainak tudhassák magukat.

A magánházak és lakások tetőzete mellett a cserepeslemez tetőfedés mezőgazdasági épületek födésére is ideális választás; amely épületek esetében is biztosított a tűzállóság, a tartósság és nem utolsó sorban a dekoratív külcsín is.

Mitől függ a cserepeslemez élettartama?

A jó bornak nem kell cégér, hangoztattuk régen, midőn egy-egy termék, szolgáltatás színvonaláról esett szó. Manapság a helyzet e nyughatatlanul pezsgő marketing-atmoszférájában sokkal komplexebbnek mutatkozik.

Alább felsorolunk néhány értékkiemelő cserepeslemez tulajdonságot, melyek érvként szolgálhatnak a tetőtípus választás során:

 • a cserepeslemez tető akár háromszor hosszabb ideig is kitarthat a hagyományosabb tetőfedőkhöz képest; a cserepeslemez élettartama típustól és a szakszerű felhelyezéstől függően: 40 és 70 év közötti
 • amennyiben még ennél is több évre kalkulál a ház és tető tartósságával, akkor érdemes a horganyzott acéllemez mellett voksolnia, melynek élettartama akár 100 év is lehet
 • a speciális felületbevonatoknak köszönhetően a korrodálódás, akár tengerparti háztetők esetében is kiiktatható; a cserepeslemez tető cinkből vagy cink és alumínium kombinációjából készül, amely gátat gördít a rozsdaképződés útjába.

Amennyiben tartósságról beszélünk, megtakarításról (is) beszélünk, hiszen egy professzionális precizitással felszerelt tetőzet, noha jelentősebb kezdeti ráfordítást igényel, mégis hosszú távon garantáltan megtérül mindez.

A költségeket ugyanakkor több faktor is befolyásolhatja a tényleges költségek mellett, így a lakóingatlan földrajzi elhelyezkedése, a cserepeslemez tető mérete és egyéb jellemzői, az építési előírások, az időjárás, az éghajlati tényezők stb.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a cserepeslemez a beton és agyag tetőtípusokhoz viszonyítottan sokkal kisebb súllyal rendelkezik. Ennek köszönhetően csökkenek a beépítéssel, rakodással, szállítással és felhelyezéssel járó költségek; ugyanakkor a kis terhelés okán: minimalizálni lehet az alátétek cseréjét.

Mindezek mellett számottevő kritériumnak mutatkozhat az is, hogy a cserepeslemet élettartama nagyban hozzájárul az otthon viszonteladási értékéhez.

Továbbá nem hagyhatjuk ki abból a bizonyos a pakliból azt sem, hogy a cserepeslemez tető révén képbe lépnek még a karbantartási és hűtési költségminimalizálások, valamint a mérvadó biztonsági szempont is, amely nagy favorittá teszi a piacon a fémtetőket.

A cserepeslemez előnyei más tetőfedő anyagokkal szemben

Jelenleg több helyen is érdeklődhetünk, amennyiben tapasztalati beszámolókhoz, gyakorlati forrásból fakadó információkhoz szeretnénk jutni. Amennyiben a cserepeslemez vélemények érdekelnek bennünket, feltehetjük kérdéseinket különféle fórumokon, de független szakemberek véleményét, tanácsát is kikérhetjük ennek kapcsán.

A ház tetőzetétől alapvetően azt várjuk el, hogy otthonunkat megvédje az időjárási, éghajlati és egyéb kihívásokkal szemben, hogy hosszú távon biztosíthassuk a ház szerkezeti integritását.

Nézzünk néhány cserepeslemez ismérvet, melyek kimagaslóvá teszik más tetőfedő anyagokkal szemben:

 • a cserepeslemez egyre népszerűbb a háztulajdonosok körében, mivel sok tetőtípushoz képest kisebb súllyal rendelkezik, könnyen felszerelhető, hosszú élettartammal rendelkezik
 • energiahatékonnyá formálhatjuk otthonunkat ezzel a tetőtípussal
 • több formában, színben és stílusban elérhető, így Ön is megtalálhatja az ízléséhez leginkább igazodó változatot
 • a speciális bevonatnak köszönhetően a korróziónak gyakorlatilag búcsút is inthetünk
 • kis súlyának köszönhetően könnyű rakodni, szállítani és felhelyezni
 • minimális karbantartást igényel
 • a zajszint szokott az egyedüli olyan ellenérv lenni a fémtetők vonatkozásában, amely sok vásárlót elriszt. Ettől nem kell tartania, hiszen a szilárd burkolat és a tetőkialakítás kombinálja a hangdiffúzió sebességét, és a lehető legminimálisabbra csökkenti a zajt
 • a cserepeslemez tető 30-60 százalékban újrahasznosítható, mely öko-hatékonnyá teszi a tetőt.

Amennyiben Ön is hosszú távon tervez otthona tetőfedésével, érdemes az egyik leghatékonyabb megoldással élnie: válassza a cserepeslemez tetőfedést, és tervezzen akár hét évtizedre (vagy ennél is többre)!

TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE