A cserép felrakása

A tető felújítása hosszú távra szól. Érdemes tehát alaposan átgondolni, mit válasszunk a sokféle cserépkínálatból.

Többféle anyagból készülnek manapság a tetőcserepek: nehéz választani, hiszen a kerámia, a beton vagy a fém cserepeknek egyaránt vannak már igen jó minőségű változataik.

A natúr felületű kerámia porózus anyag, a nedvességet magába szívja. Ez pozitív lehet nyáron, amikor az átmelegedett cserépre hűsítő zápor esik: lehűti a tetőt. Ám egy porózus anyag színe kevésbé marad tartós, és megtapad rajta minden szennyeződés is. Ezért a natúr kerámiacserepek újabb generációját engób réteggel látják el: ez egy agyagásványt tartalmazó természetes színezőanyag. Az engób a cserép kiégetésénél beleég a felületbe, eggyé válik vele. Az engóbos cserép nem szívja magába a nedvességet, a port, ellenáll az uv-sugaraknak: jóval tartósabb az anyaga és a színe sem változik. A legmagasabb kategóriát, a csúcstechnológiát pedig az üvegmázas cserép képviseli: fényes felülete hasonlít a kerámia járólaphoz. Vastag üvegmáz kerül a natúr kerámiára, ettől nem lesz porózus az anyag, semmiféle nedvességet nem szív fel a cserép, tartós, és évtizedekig pompázik eredeti színében.

Ami a betoncserepet illeti: ha nagyobb szemcséjű anyagokból gyártják, jóval erősebb, jobban bírja a terhelést, ám „cserébe” érdesebb a felülete, ezért jobban lerakódik rajta a szennyeződés. A normál betoncserép hamarabb elveszíti a színét mint a kerámia. Ezért aztán megjelent a betoncserép újabb generációja, amelyre speciális lakkfelület kerül: ez sokkal kevésbé fakul, mint az egyszerű fajtája. De ebben a kategóriában is létezik a csúcsminőségű típus. Vannak ma már betoncserepek, amelyeket ugyan nagyobb szemcséjű anyagból gyártanak – ezért igen erősek –, ám felvisznek a tetejükre egy finom szemcséjű, színezett betonréteget is: a kettő együtt szilárdul meg. Ez a sima felületű betoncserép kevésbé szennyeződik. A legmodernebb változaton ennek a felső rétegnek van egy különleges, hőreflektáló hatása: azaz nem melegszik fel annyira, mint a normál cserepek. Ha tetőtérbeépítéses házam van, az ilyen betoncserép alatt könnyebb elviselni a nyarat…

Telefon: +36 70 673 20 95

E-mailben is kérdezhet: tetofedoeresz@gmail.com