Tények és tévhitek a cserepeslemezzel kapcsolatban

Bádogos TetőfedőCserepeslemez tetőfedés

A cserepeslemez tető hazánkban is egyre népszerűbbé válik; melyet főként hosszú élettartamának, időtállóságának, és minimális karbantartási igényének köszönhet. Mindezen számottevő előnyök ellenére, szárnyra kapott néhány tévhit a cserepeslemez tetőfedés kapcsán.

Az emberek esetében is szoktuk mondani, hogy nincs két teljesen egyforma igénnyel és stílussal rendelkező személy, mely a tetőtípusok világában is hasonlóképpen jelentkezik. Természetesen mindenki maga fogja eldönteni, hogy a házépítés, illetve –felújítás során mely tetőtípusba kíván leginkább invesztálni.

Az alábbiakban a cserepeslemez kapcsán szeretnénk eloszlatni néhány mítoszt, melyek révén sok háztulajdonos, sajnálatos módon, lemond a vásárlásról. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Cserepeslemez tévhitek

1. Kevés a stílus és a szín

Az innovációs megoldásoknak, és a korszerű eljárásoknak köszönhetően a tervezési lehetőségek szinte végtelen skálájával találkozhatunk.

A cserepeslemez stílus– és színpalettája egyaránt illeszkedik bármelyik építészeti stílushoz: a klasszikustól egészen a modernig; formailag teljes mértékben lekövetve a pala-, agyag-, cserép-, kerámia- és fatetőtípusok megjelenését. Mindezek mellett szembetűnő tartóssággal számolhatnak a vásárlók.

A cserepeslemez színválasztéka is igen gazdagnak mondható, melynek keretében több színárnyalat közül választhatjuk ki a számukra leginkább megfelelő változatot: a réz, titán, valamint a fényes és rozsdamentes acél árnyalatok különösen elnyerték a vásárlók tetszését az elmúlt időkben.

2. Nem nevezhető energiahatékony megoldásnak

A soron következő tévhit a nyári hőségben szaunává formált otthoné. Amelyről mondanunk sem szükséges: egy újabb tévhittel van dolgunk. Az ENERGY STAR osztályozása szerint a cserepeslemez tetők már jócskán bizonyították energiahatékonyságukat, melynek fényében úgynevezett „hűvös tetőnek” minősülnek.

Még az alap, festetlen fémtetők is hatékonyabban visszaverik a napsugárzást, mint egyes hőelnyelő és –tartó tetőfajták. Eleve a világosabb színre festett tetők erőteljesebben visszatükrözik a fényt és kevesebb hőt vesznek magukba.

A hideg pigment technológiával készült organikus bevonatú cserepeslemezek pedig ennél tovább lépve: a sötétebb festés estében is magasabb fényvisszaverő kapacitást biztosítanak. Mindeközben védik az otthont a túlmelegedéstől, valamint a napsugárzás abszorbeált részeinek újra-kibocsátásával energiát is megtakarítanak.

3. Nem teljesít optimálisan a szélsőséges időjárási körülmények között

A cserepeslemez tetőfedés kiválóan alkalmas az időjárási kihívásokkal szembeni ellenállásra (hurrikán, erős széllökések, extrém viharok esetében is), mindez alátámasztja popularitását a hurrikán sújtotta területeken (pl.: Florida).

Ezenfelül a színvonalas és korszerű cserepeslemezek képesek ellenállni a jég- és hóterhelésnek; rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek; tűzveszélyesebb területeken is példásan bizonyították helytállóságukat.

Cserepeslemez tények

Abból kifolyólag, hogy a cserepeslemez tetők rendkívül ellenállók, kevés karbantartást igényelnek (alig!), súlyuk könnyű, gördülékenyen rakodhatók és szállíthatók: a cserepeslemez munkadíj is alacsonynak bizonyul számos más tetőtípushoz képest.

A cserepes lemezeket jogtalanul szokta érni az a vád, mely szerint: a többi tetőanyaghoz viszonyítva nem minősülnek fenntarthatónak. A környezettudatossági faktor egyre mérvadóbbnak mutatkozik a vásárlások során. A cserepeslemezek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy gyakran hatvan évig is kitartanak. E tagadhatatlanul hosszú élettartam végén sem végzik a hulladéklerakóban végzik, hanem újra-hasznosíthatóvá válnak.

A magas minőségű fém tetőbevonat által a lehető legminimálisabbra csökkenthető a karbantartás – ellenállva a moha és gomba okozta tetőkároknak is. Ezen tulajdonságai révén bátran kijelenthető, hogy a cserepeslemez tetőfedés a fenntarthatóság szempontjából is ideális választás a háztulajdonosok számára.