Milyen ereszcsatornát válasszak?

Bádogos TetőfedőEreszcsatorna

Az ereszcsatorna rendszerek a maguk viszonylagos egyszerűségével kimagasló védelmi szerepet nyújtanak az otthonok számára: összegyűjtik és elvezetik az esőt, és a hó olvadása által keletkezett vízmennyiséget a tetőről.

Milyen ereszcsatornát érdemes választania otthona számára? Alább erre igyekszünk fényt deríteni.

Műanyag ereszcsatorna

A műanyag ereszcsatorna rendszerek nagyon erősek, mivel öntött műanyagból készülnek, így a gyártás során nincsenek varratok, nem igényelnek festést, és nem korrodálódnak az idő múltával. A fém ereszcsatorna fajtákhoz viszonyítottan kevés a valószínűsége annak, hogy a felületén horpadások, foltok, karcolások keletkezzenek.

Egy rugalmas és alaktartó ereszcsatornáról beszélünk ez esetben. Mindezen tulajdonságai mellett megemlítendő, hogy olcsón beszerezhetők, könnyen telepíthetők, és egyszerűen cserélhetők, amennyiben erre van szükség.

Mivel műanyagból készülnek, könnyen módosíthatónak bizonyulnak, nagyobb szín- és formaválasztékot kínálnak az otthonok számára.

Horganyzott ereszcsatorna

A horganyzott ereszcsatorna a legerősebb és legpénztárcakímélőbb megoldások sorába zárkózik fel. A cinkbevonattal ellátott csatornarendszer típus védelmi funkciót tölt be, melynek hátránya az, hogy az idő múlásával korrodálódik. Azonban a cinkbevonatos csatorna akár évtizedekig is képes ellenállni a rozsdásodásnak.

A több profilban is beszerezhető acél horganyzott ereszcsatorna nagyszerűen ellenáll a szélsőséges hideg és meleg időjárásnak egyaránt, és kiváltképpen népszerűnek mutatkozik a hó és jég elleni védekezés területein.

A fém ereszcsatornák előnyös tulajdonságai között szükséges megemlíteni, hogy rendkívül erősek, és a továbbfejlesztett fröccsöntési technológiának köszönhetően nagyobb tartóssággal bírnak, mint elődeik. Mindezek mellett manapság már könnyedén kiküszöbölhetőek a korábban előforduló hibák, ezért a szivárgás kockázata szinte teljes mértékben kiiktatható.

Amennyiben tisztításra, karbantartásra kerülne sor: könnyű szétszerelhetőséget tesznek lehetővé.

Alumínium ereszcsatorna

Amennyiben elengedhetetlen szempontnak minősül az ereszcsatorna választás során a költséghatékonyság kérdése, úgy az alumínium ereszcsatorna rendszerek élen járnak. Számos előnnyel rendelkeznek, hiszen: kis súlyúak, rozsdamentesek és könnyen kezelhetők, ellenállnak az időjárási és éghajlati kihívásoknak, kiválóan tartják a festéket, valamint varrat nélküli modellek is beszerezhetők ebből a típusból.

Ugyanakkor, mint az eszközök gazdag birodalmában ez lenni szokott, az alumínium ereszcsatornáknak is van egy kevésbé kedvező jellemvonása: szerkezetükben nem olyan erősek, mint más ereszcsatorna anyagok. Szerencsére mindez szakszerűen kiküszöbölhetőnek bizonyul, amennyiben primer alumíniumból készült ereszcsatornát vásárolunk. Ez utóbbiak vastagabbak és színvonalasabbak, mint újrahasznosított anyagból készült másodlagos terméktársaik.

Vörösréz ereszcsatorna

A vörösréz ereszcsatorna rendszerek szinte minden típusú épület számára elragadó külcsínt kölcsönöznek, ugyanakkor a dekoratív vonások mellett szükséges megemlítenünk a rézcsatorna egyéb jellemzőit is.

A vörösréz ereszcsatorna hosszú távú, stabil tartósságot és korrózióellenállást biztosít több időjárási körülmény közepette. Fontos ismérveként tudható be a moha és zuzmó növekedés minimalizálása is, mely nagymértékben lecsökkenti a karbantartási és tisztítási igény gyakoriságát. A csatornatípus felhelyezésénél könnyebbséget jelenthet sokak számára, hogy amennyiben egy 100 méternél nem hosszabb egyenes rendszert kíván futtatni, mindehhez nem szükséges tágulási illesztékeket is hozzáadnia. Ebből a szempontból kifolyólag könnyen telepíthető ereszcsatorna modellnek minősül.

Amennyiben gondot okoz az Ön számára a megfelelő típusú ereszcsatorna kiválasztása, és elveszettnek érzi magát a széles választékok világában: érdemes kikérnie egy független szakember véleményét, hogy a lehető legoptimálisabb ereszcsatornával vértezhesse fel otthonát!

TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE