Az esővíz szakszerű elvezetése

Bádogos TetőfedőEreszcsatorna

A háztulajdonosok számára az egyik legalattomosabb problémát a helytelenül elvezetett víz okozta károsodások jelentik.

Gyakran előfordul, hogy túl későn ismerik fel a vízkárosodást, mely később nagy kiadásokba is torkollhat; ilyen esetekben a javítási költségeken túlmenően kritikus szerkezeti károk, a penész, a fa rothadása, az alapkárosodás is fejfájást okozhat.

Hogy mit lehet tenni mindezen károk megelőzése érdekében?

A preventív hozzáállás igencsak meghálálja a ráfordított időt és energiát. Szükséges a korai kezelés és az azonnali intézkedések bevezetése; így amint a legkisebb szivárgást észleljük, rögtön cselekedjünk.

Ereszcsatorna rendszerek

A nagyobb esőzésekre fel kell vértezni az otthonokat megfelelő ereszcsatorna rendszerrel. Mindez fokozottan igaz olyan helyeken, ahol gyakori esőzések, viharok dúlnak.

A szakszerűen felhelyezett ereszcsatorna kulcsszerepet játszik a tetőszivárgás megelőzése érdekében, hiszen a tetőzet biztosítja az otthonok számára az elsődleges védelmi vonalat a környezeti kihívásokkal szembeni védekezés során.

Amennyiben megfelelően és kellő időben (évente legalább kétszer: tavasszal és ősszel) karbantartja a ház tetőzetét, nagy figyelmet szentel az ereszcsatorna tisztítás lelkiismeretes elvégzésére, időben kijavítja a potenciális károkat: nagyban hozzájárulhat a tető élettartamának megőrzésében.

Mivel a klímaváltozásnak betudhatóan egyre hevesebb időjárási körülményekre (így esőzésekre is) számíthatunk, ezért erősen javasolt figyelni az ereszcsatorna rendszerek alapvető hibáinak időben történő kiküszöbölésére:

  • az ereszcsatorna és a vízlevető csatorna szakszerűtlen csatlakoztatására – mindezt megfelelő összecsúsztatással, rögzítéssel és bilincseléssel igazíthatjuk ki
  • nem megfelelő irányú az ereszcsatorna lejtése, melynek következtében az ereszcsatorna gyorsan túlcsordulhat – hazánkban az optimális lejtés 5,00 mm/m-ben mutatható ki
  • az ereszcsatorna eltömődése
  • az ereszcsatorna kifordulása, elmozdulása.

Az ereszcsatorna megfelelő karbantartása, az esetleges hibák, károsodások megelőzése érdekében

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megelőzés a lehető legmegfelelőbb hozzáállás, amelyet tehetünk ereszcsatornánk épségéért, ezzel karöltve pedig a tetőszivárgás és egyéb károsodások minimalizálása érdekébenk. A kezdeteknél az ereszcsatorna felszerelése szakszerűen, pontosan legyen kivitelezve – lehetőleg egy szakember által.

Az ereszcsatorna tisztítás, karbantartás gyakoriságára legalább évente kétszer javasolt időt fordítani.

Ellenőrizni kell, hogy vannak-e eltömődések (falevelek, törmelékek) az ereszcsatorna rendszerben. Itt megelőzés gyanánt bölcs dolog, ha a rendszer közelében lévő faágakat lemetsszük, vagy elvezetjük a csatorna közeléből.

Alternatív megoldás gyanánt élhetünk az ereszcsatorna-rács felhelyezésének lehetőségével, azonban ehhez tudnunk kell, hogy a rácsot is éppúgy tisztítani kell, mint az ereszcsatorna rendszereket. További kiküszöbölésre adhat módot a lombfogó ráccsal ellátott tisztító csőidom felhelyezése is.

Ereszcsatorna tisztítás

Kardinális szempont a tetőkárosodások megelőzése érdekében, hogy az ereszcsatorna rendszerek tiszták, szennyeződéstől mentesek legyenek. Amennyiben nem működnek hatékonyan, ha tele vannak levelekkel, törmelékekkel és egyéb akadályokkal: a csatorna eltömődhet, a víz túlcsordulhat, nem tud megfelelően lefolyni, ekként az otthon ki lesz téve a vízbehatolás kockázatának.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az eltorlaszolt ereszcsatornában felgyűlt víz a falban törhet utat magának: tető- és falszivárgásokat eredményezve ezzel.

Legyen figyelmes, cselekedjen időben: az ereszcsatorna időközönkénti tisztításával, és egy sor károsodástól megkímélheti otthonát, pénztárcáját egyaránt.

TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE