Melyik a legjobb tetőcserép? Beton vagy kerámia cserepet válasszunk?

Bádogos TetőfedőTetőcserép

A cseréptető a háztulajdonosok számára nagyobb beruházásnak bizonyul, mellyel hosszú távra kívánnak tervezni. Célszerű körültekintően kiválasztani az otthon számára a legmegfelelőbbnek bizonyuló tetőcserép típust.

A döntés folyamatában javasolt figyelembe venni a költségvetést, a környezeti adottságokat, a tetőméretet, az adott tető energiahatékonyságát – mindez pedig azért rendkívül fontos, mert az otthon biztonságosabbá, védettebbé tétele mellett növelheti a vizuális megjelelést, valamint a ház értékét egyaránt.

További faktorok a döntés meghozatala előtt:

az otthon stílusa – A tetőcserép fajták manapság már igencsak széles skálán mozognak, mivel az volt a gyártók célja, hogy ezekkel a profilokkal a lehető legoptimálisabb mértékben tudjanak igazodni a különféle építészeti stílusokhoz. Amennyiben nehezen tud eligazodni a cseréptető fajták világában, és nem szeretne költséges, ugyanakkor félrecsúszott döntést hozni: érdemes a kiválasztásnál egy szakemberrel konzultálni.

tartósság – számos háztulajdonos rendkívül hatékonynak tartja (példaképpen) az acél vagy alumínium tetőfedő típusokat, melyek akár 50 évig is helytállnak; ugyanakkor sokan előszeretettel invesztálnak kerámia cserép, sőt betoncserép típusokba egyaránt.

éghajlat – ennél a pontnál alapvető, hogy a kiválasztott tetőtípus ellen tudjon állni a legszélsőségesebb időjárási körülményeknek is. Példaképpen, amennyiben az adott területen nagyobb a csapadékmennyiség, a fémtetők vízálló és rozsdamentes mibenléte jó választásnak minősülhet.

energiahatékonyság – olyan tetőtípust érdemes választani, mely energiatakarékos, így csökkenteni lehet használatával az otthon energiaköltségeit

Milyen tetőtípusok közül választhatnak a háztulajdonosok?

agyag tetőcserép – amennyiben valódi esztétikai értéket kíván biztosítani otthona számára, mely megkapó tradicionális mediterrán stílussal vértezi fel otthonát, tanácsos e mellett a típus mellett döntenie. Alacsony a karbantartási igénye, természetes anyagokból előállított tetőcserép fajta, mely által környezetbaráttá formálhatja otthonát.

betoncserép nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, hiszen rendkívüli módon ellenáll a környezeti kihívásoknak, ekként a piacon az egyik legelterjedtebb cseréptípusnak minősül. A betoncserép minimális karbantartást igényel, ugyanakkor megvásárlása előtt alaposan meg kell győződni arról, hogy a cserepek felhelyezése által a tetőszerkezet elbírja-e az extra súlyt. Ezen sokoldalú profilok egy másik favorit értéke a tűzállóság biztosításában nyilvánul meg.

kerámia cserép – ideális választásnak bizonyul az alacsony lejtésű tetőkhöz. Jelenleg az érdeklődők egy sor profil, szín (a világos árnyalatoktól a sötétebbig) és stílus közül választhatják ki a számukra tetszetős variánst. A kerámia cserép egyike a rendkívül tartós tetőcserép fajtáknak, mely jobban állja az idő próbáját, mint társai. Emellett érdemes lejegyezni tűzállóságát, fényvisszaverő képességét, továbbá azt is, hogy vízzáró külső bevonatának köszönhetően extra védelmet nyújt az otthonnak.

pala tetőcserép – ez a tetőcserép fajta természetes kőből készül, rendkívül tartós, és jelentős  mértékben javítja az ingatlanok külcsínét. Amennyiben a palatetőt megfelelően telepítik, akár száz évig is kitart, mindemellett környezetbarát és újrahasznosítható termék.

Az egy-egy cseréptető melletti döntést nagyban befolyásolja a karbantartási igény, a tartósság, a stílus, az anyag minősége, cserép felrakással járó kiadások, valamint az energiahatékonyság.

Válassza ki a legjobbat és élvezze az ezzel járó előnyöket!

TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE