Melyek a cserepeslemez előnyei és hátrányai?

Bádogos TetőfedőCserepeslemez tetőfedés

A cserepeslemez tetőfedés egyre népszerűbbé válik. Ez a fajta igény, pedig meglepő módon: korosztálytól, státusztól, a területek földrajzi adottságaitól, valamint a pénztárcától egyaránt független jellemzőként tartható számon a háztulajdonosok körében.

A cserepeslemez tető vásárlói azonos elvárásokkal tartanak igényt erre a tetőtípusra – a szembetűnő demográfiai eltérések ellenére –, mégpedig a hosszú távra tervezett, strapabíró tetőszerkezet kívánalmával.

Mindazonáltal a cserepeslemez popularitása esetében is szembe kell nézni a vásárlás melletti, illetve az ellene szóló érvekkel; és amennyiben lehetséges: kiigazítani az esetleges félretájékoztatásokat, tévhiteket.

A cserepeslemez előnyei és hátrányai

Valahányszor egy bizonyos eszköz kapcsán szeretnénk tájékozódni, alapvető kritériumként könyveljük el az elfogulatlan véleménynyilvánításokat. Nincs ez másként a cserepeslemez vélemények összehasonlítása során sem, annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb döntés születhessen a tetőtért illetően.

Alább figyelembe vesszük a cserepeslemez pro és kontra érveit – mindezt tesszük a teljesség igénye nélkül, mintegy betekintés gyanánt.

A cserepeslemez előnyei

Időtállóság: a megfelelően felhelyezett cserepeslemez tetőfedés rendkívül strapabíró szerkezetet biztosít az otthonok számára, mellyel hosszú távra lehet tervezni.

Mindemellett a cserepeslemez ellenáll az esőnek, szélviharnak, havazásnak; tűznek, penésznek, sőt: a rovaroknak egyaránt.
Noha a jótállások igencsak széles skálán mozognak, mégis elmondható, hogy 30-60 év közötti garanciát vállalnak ezekre a termékekre.

Súly: a lemez könnyűségéből kifolyólag egyrészt gördülékenyebb rakodással és szállítással lesz dolga; másrészt, akár csökkentheti a tetőtámaszok és tartószerkezetek számát is. A cserepeslemez felrakása gyors és egyszerű.

Tűzállóság: a cserepeslemez anyagokra jellemző a tűzellenálló minősítés.
Energiahatékonyság: a cserepeslemez tetőfedés mellett szóló érv a tetők hővisszaverő képességében mutatkozik meg, melynek köszönhetően akár 10-25 százalékkal is csökkenthetővé válnak a házhűtési költségek.

Környezetbarát: a cserepeslemez tetőkről tudni érdemes, hogy 20-90 százalékban újrahasznosíthatónak minősülnek. A tetők élettartama végén nem fogják gyarapítani a hulladékhegyeket.

A cserepeslemez hátrányai

A cserepeslemez tetőfedés az előbb ecsetelt pozitív tulajdonságai mellett magában hordoz néhány hiányosságot is.

A jó hír ennek kapcsán az, hogy a tetőfedő-gyártók többnyire nagy hangsúlyt fektetnek a termékek továbbfejlesztésére, így kiemelten figyelnek arra is, hogy kiküszöböljék az alábbi problémát:

Zajos (lehet): ennél a hátránykérdésnél érdemes megemlíteni, hogy leggyakrabban nem maga a cserepeslemez tető áll a háttérben, hanem a szakszerű szigetelés hiánya. Mégis ez az egyik legsűrűbben felbukkanó – gyakran tévhiten alapuló – kontra érv e lemeztípus vásárlás kérdésében. Előfordul, hogy azzal érvelnek a vásárlás ellen, hogy ezek a tetőfajták, a vastagabb palatetőkhöz, vagy a tradicionális cserepekhez képest – egy heves viharban, esőzés során – azt a benyomást keltik, mintha az illető egy dob belsejében tartózkodna.

A cserepeslemez vásárlásakor érdemes figyelembe venni, hogy a gyártók számára rendkívül fontos, hogy a vevők maximálisan elégedettek legyenek a megvásárolt termékeikkel.

Ennek elérése érdekében mindent megtesznek, hogy minőségi, biztonságos, számos stílusban és színben beszerezhető, esztétikus, könnyen kezelhető, időtálló, egyszerűen felhelyezhető tetőtípussal álljanak az érdeklődők rendelkezésére.

Tegye Ön is otthonát megbízhatóvá a kiváló minőséget képviselő cserepeslemez tetőzettel!