A cserepeslemezek fajtái, színei és méretei

Bádogos TetőfedőCserepeslemez tetőfedés

Ha a cserepeslemez fajtái kerülnek terítékre, nem kétséges, hogy a lemez alapvető funkciói mellett kiemelt helyen szerepel a ház esztétikai látványa is.

A ház megjelenésével szól a tulajdonos ízlésvilágáról, ezért fontosnak tartjuk, hogy az alábbiak során szót ejtsünk a cserepeslemez fajtáiról, méreteiről és színéiről.

Néhányan, akik házépítés vagy -újítás előtt állnak, nehezen tudnak megválni a hagyományos értékektől, a stílustól, a forma- és színvilágtól. A jó hír az, hogy a cserepeslemez kínál egy megoldást erre a hezitálásra. A cserepeslemez sikeresen ötvözte a hagyományost a korszerűvel, ezért senkinek sem kell lemondania vágyairól a ház fedését illetően.

A cserepeslemezek fajtái

A cserepeslemez fajtái esetében egyetlen veszély „fenyegeti” a házépítés előtt állókat, mégpedig a cserepeslemez profilok igen széles választéka:

Vannak olyan cserepeslemez fajták (példaképpen a zen cserepeslemez), amelyeket a gyártók legfőképpen a régi tetőzet felújítása, korszerűsítése céljából javasolnak. A masszív, több színben kapható lemezek hullámos kialakításúak, melyek alkalmassá teszik az avítt palatetők, zsindelyek lecserélését, esztétikus látványt nyújtva az épületnek.

Néhány cserepeslemezt (példaképpen a pro cserepeslemez profilt) a magán- és társasházak, valamint a különféle melléképületek egyik favorit tetőfedő eszközeként tartanak számon.

A relatíve újszerű lindab cserepeslemez típus egy kialakításában megragadó; szélnek, hónak, esőnek rendkívül ellenálló; könnyed és gyorsan felhelyezhető; tetszetős látképet kínáló, időtálló lemezként tartható számon, mely építésnél és felújításnál is sikerrel használható.

A lindab cserepeslemez négy arculattal rendelkezik: toscana, madera, rustica és serena. Ezen profilok segítségével mindenki megvalósíthatja az elképzeléséhez leginkább igazodó tetőfedés-típust – legyen szó akár vidékies, hagyományos, mediterrán vagy rusztikus stílusról.  

A cserepeslemezek színei

A cserepeslemez színek megválasztását nagyban befolyásolja a cserepeslemez fajtája, valamint a stílus, amelyhez igazítani szeretnénk azt. Példaképpen: amennyiben Ön rajon a mediterrán stílusért, érdemes az ehhez leginkább illeszkedő rusztikus színekkel rendelkező cserepeslemez-profilok közül választania (ilyen a toscana).

Amennyiben már régóta a hegyvidéki élet és az azzal járó magával ragadó, nosztalgikus, természetes és varázslatos atmoszféra bűvölte el, akkor nagy eséllyel örömét fogja lelni a serena cserepeslemez fajta kőzúzalékos bevonatában, rugalmasságában, színében és ellenállóságában egyaránt.

A cserepeslemezek méreteinek fontossága

Ahogy a cserepeslemez stílusát leginkább tükröző színválasztékról a fentiekben ecseteltük, ugyanúgy a cserepeslemez méretek kapcsán is kijelenthetjük, hogy a cserepeslemez fajta hatással van a lemez paramétereire.

A méretekre leginkább a felújítás vagy építés tervezése során van szükség, valamint akkor, amikor leadjuk a rendelést. Ebben az esetben pontosan kell tudni a cserepeslemez fedőszélességét, hasznos hosszát és -felületét, a lemez vastagságát, valamint a típus magasságát.

A cserepeslemezek széles szín-,méret- és profilválasztékkal rendelkeznek, melyek egyik legkiemelkedőbb ismérve, hogy kialakításával az igazi cseréptetőre emlékezteti a szemlélőt. A lemezek alkalmasak felújítás és építés során, mindemellett a magánházaktól a különféle melléképületek fedéséhez ugyancsak megfelelőnek bizonyulnak.

A cserepeslemez fő előnyei között megemlíthetjük kiváló minőségüket, a környezeti hatásoknak való ellenállásukat (szél, hó, esőzés stb.), nagy teherbírással rendelkeznek, időtállóak. Több stílushoz és igényhez igazodnak, könnyen felhelyezhetők, pontosan méretezhetők.