Cserepeslemez vagy tetőcserép? Melyiket válasszam?

Bádogos TetőfedőCserepeslemez tetőfedés

Valahányszor egy termék továbbfejlesztett, innovatív változata piacra kerül, képbe lépnek a kétkedéssel és hagyományos vs. újszerű érvkeresésekkel teleszőtt nézetek.

Nincs ez másként a cserepeslemez és tetőcserép ügyében sem, melyek esetében az általános konszenzus a következőkben vázolható:

  • az elmúlt néhány év során több háztulajdonos egyöntetűen állította azt, hogy a cserepeslemez tető a sokoldalúság szemszögéből, a rugalmasság, a könnyű felhelyezhetőség, valamint a kis súly miatt bizonyul népszerűnek
  • míg a tetőcserép vonul ki babérokkal koszorúzva a „tetőviadalból”, valahányszor az élettartamról, az időtállóságról, a hangszigetelésről és a hagyományos vonalról esik szó.

A tető az otthonok elsődleges védelmi vonalát képezi, mely mintegy pajzsként funkcionál a perzselő nap hevében, az erőteljes szélfúvások, havazás és esőzés esetén. Mindezeket a szempontokat szem előtt tartva: nem lehet elhanyagolandó kérdés a tetőfedő anyag megválasztása.

Az otthon, melytől védelmet, biztonságot, kényelmet kívánnak a lakók, nem mindegy, hogy milyen tető alá van helyezve. A háztető esetében kulcsfontosságú figyelni az élettartamra, a tartósságra, a karbantarthatóságra, a minőségre, a különféle környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságára.

A cserepeslemez előnyei

A cserepeslemez tetőfedés egyik sokat emlegetett fő problémája a hangszigetelési képesség hiánya szokott lenni. Mindez azonban az optimális alsó általános szigetelésnek, a fém tetőszerkezeti kialakításnak, valamint a technológiai fejlesztéseknek – így példaképpen az innovatív bevonatnak – köszönhetően kiiktathatónak bizonyul.

A cserepeslemez előállítás során egyre nagyobb figyelmet szentelnek a fémtetők különféle textúrákkal és felületekkel való ellátására is, mellyel ellensúlyozni kívánják a tetőcserép lapos megjelenését.

Ez a fajta korszerű tetőtípus súlyából kifolyólag viszonylag egyszerűen rakodható, szállítható és felrakható. Mi több: a cserepeslemez munkadíj kérdését illetően is pénztárcakímélő, kedvező árakkal találhatják szembe magukat a vásárlók.

A cserepeslemez tetőket könnyű karbantartani; többféle profil közül választva találhatja meg az otthonához leginkább illő változatot. Többféle színben beszerezhetők, és bármelyik háztípushoz kiválóan adaptálhatók.

Hasznos: a cserepeslemez előnyeiről és hátrányairól itt tudhat meg többet!

A tetőcserép előnyei

A terrakotta és beton tetőcserepek a maguk több évszázados múltjával, hosszú élettartamukkal: kétségtelenül kivívták maguknak a háztulajdonosok tiszteletét.

Mindennek köszönhetően ezek a tetőtípusok méltán sorolódnak a „hagyományos” jelzővel felvértezett tárgyak sorába. A tetőcserép bizonyított az idő vasfogával való szembenézés során, ugyanakkor több színválasztékban beszerezhető, tetszetős külsőt kölcsönözve mindezzel a háznak.

A tetőcserepek klasszikus megjelenésük okán sokakat magukkal ragadnak. Mindemellett kiváló hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek; időjárásálló szavatosságuk pedig akár 60 évben is kimutatható.

Érthető és jogos elvárás mindannyiunk részéről, hogy tető legyen a fejünk fölött. Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú, színvonalú tetőről beszélünk, hiszen alapvető fontosságú, hogy ellenálljon a szélsőséges időjárási kihívásoknak.

Mindemellett az is kimagasló szempontként könyvelhető el, hogy lehetőleg hosszú távra lehessen kalkulálni, költséghatékonyak is legyenek, és esztétikus látványban részesítsék a szemlélőket.

Legyen szó akár a korszerű cserepeslemezről, vagy éppenséggel a tradicionálisabb irányba elmozduló tetőcserépről: vegye fontolóra a vásárlás lépéseit, vesse össze egymással a pro és kontra érveket, hogy a végén a lehető legjobb döntést hozhassa.