Alumínium ereszcsatorna rögzítésének lépései

Bádogos TetőfedőEreszcsatorna

Az ereszcsatorna rendszerek esetében számos típussal (viníl, horganyzott, vörösréz stb.) találkozhatunk a piacon, ezért a tájékozódás során érdemes figyelembe vennünk a különféle modellek adottságait, hogy a legmegfelelőbb alternatívára essen végül a választásunk.

Az alábbiak során mi egyetlen típusra szegezzük a tekintetünket, éspedig az alumínium ereszcsatorna jellemvonásaira. Arra igyekszünk kitérni, hogy miért bizonyul népszerűnek ez az ereszcsatorna a háztulajdonosok körében.

Alumínium ereszcsatorna előnyei

Az alumínium ereszcsatorna az egyik legnépszerűbb modellnek bizonyult az elmúlt évek során, hiszen a vásárlók rugalmasnak, megbízhatónak, valamint a legtöbb háztípushoz optimálisan illeszkedőnek ítélték.

Az alumínium ereszcsatorna egy könnyű súllyal rendelkező, tartós ereszcsatorna-rendszer, mely akár két évtizedig is kitart karbantartás nélkül – ezzel a tulajdonságával hosszú távú megoldást nyújt az épületeknek.

További ismérveként lejegyezendő, hogy az alumínium (típustól és minőségtől függően) ereszcsatorna esetében teljes mértékben kiküszöbölhető a rozsdásodás kockázata, így amennyiben a tartós megoldásokat részesítjük előnyben, érdemes fontolóra venni a típus beszerzését.

Az alumínium ereszcsatorna karbantartása egyszerű, melynek kapcsán kijelenthető, hogy az egyik legkönnyebben gondozható, tisztítható csatornarendszernek bizonyul a piacon.

Habár e típus esetében az egyik leggyakoribb kontra érvként a horpadáshajlamot szokták felemlíteni megjegyezendő, hogy a kis méretű, esetleges bemélyedések, apróbb horpadások szinte semennyire sem befolyásolják az ereszcsatorna rendszer funkcionalitását.

Az egyik legkönnyebben illeszthető ereszcsatorna fajta, mely többféle vastagságban, méretben és színben fellelhető, megfelelve számos otthon stílusának. Ezen ismérveinek köszönhetően az egyéni igényekhez és éghajlati körülményekhez egyaránt egyszerűen igazítható megoldásokat kínál.

Az alumínium ereszcsatorna varrás nélkül is beszerezhető, mely fontos szempont, amennyiben a statisztikák beszédes mivoltára hagyatkozunk, e szerint: a háztulajdonosok valamivel több mint 70 százaléka a varrat nélküli változatokat részesíti előnyben a vásárlás során.

Végül érdemes megjegyeznünk e típus kapcsán, hogy nagymértékben ellenáll az elvékonyodásnak, ezért szélsőséges és enyhe éghajlati körülmények között is ideális megoldást biztosít.

Alumínium ereszcsatorna felszerelésének a lépései

Amennyiben ereszcsatorna cserére kerül sor, egy sor tényezőre érdemes figyelnünk, hogy a jól végzett munka meghozza a tőle várt gyümölcsöt. Az ereszcsatorna felszerelése során az egyik alapvető szempont, amely nem maradhat kellő figyelem nélkül: az ereszcsatorna lejtése. Ez utóbbi esetében szükséges meghatározni a pontos lejtésirányt, mely átlagosan méterenként 3 mm-t jelent.

Az ereszcsatorna felszerelése során kulcsfontosságú szem előtt tartani a következőket:

 • a varrat nélküli alumínium ereszcsatorna dekoratív külsőt kölcsönöz a háznak
 • amennyiben a csináld magad megoldásokat részesítjük előnyben az alumínium jó választás, hiszen könnyebb összeszerelni, hajlítani, felhelyez.

A felhelyezés lépései a következők:

 • lejtésirány meghatározása
 • a csatornák meghajlítása
 • csatornatartók rögzítése
 • csatornatartók megjelölése
 • zsinór kifeszítése (vízmértékkel való ellenőrzése)
 • lefolyócső helyének pontos megjelölése
 • lyukak peremezése
 • védőfólia felhelyezése
 • ereszcsatorna rögzítése