Ereszcsatornák, vízelvezetők szakszerű tisztítása

Bádogos TetőfedőEreszcsatorna

Egy ereszcsatorna nélküli háztető számos veszély forrása lehet. A levelek és törmelékek vízben stagnálása vagy a túlnedvesedés: előidézője a rothadásnak, a rozsdaképződésnek és egyéb kellemetlenségeknek, melytől nem csupán a fejünk fájhat, hanem a pénztárcánk is fogyatkozhat.

Mindezen hátrányosságok kiküszöbölése érdekében fontos, hogy az otthonok minőségi ereszcsatorna rendszerekkel felvértezetten tudjanak ellenállni az időjárási körülményeknek.

Az ereszcsatorna rendszerek

Amennyiben az ereszcsatorna rendszerek egyszerű és rövid meghatározására vagyunk kíváncsiak, íme: fő funkciója az esővíz elvezetésében nyilvánul meg, hogy a víz ne okozhasson számottevő károkat az épületben. Ezzel a rendszerrel radikálisan lecsökkenthető az ingatlanok nedvességkárosodása, mely költséges házkorrekciós folyamatot vonhat maga után.

Egy sérült ereszcsatorna (például: eldugult, eltört, szivárog stb.) jelentős károkat okozhat. Hogy csak néhány potenciális kárt emeljünk ki a sorból szemléltetésképpen: az esetlegesen felgyülemlett vízben elszaporodhatnak a szúnyogok és más rovarok; a penész gátlás nélkül terjedhet; amennyiben a víz nincs megfelelően elvezetve a ház alapja sebezhetőbbé válik.

Egyes szakértők becslése szerint egy hevesebb esőzés az otthonok tetőzetén nem kevesebb mint 500 liter esővíz elvezetését idézi elő. Amennyiben sérült az ereszcsatorna, nagy eséllyel szembe nézhetünk az ezzel okozott károkkal.

Azonban elkeseredésre semmi ok, hiszen mindig van rendelkezésre álló megoldás. Esetünkben a karbantartás és tisztítás eljárása, mely elősegíti az ereszcsatorna rendszerek megfelelő funkcionálását, elkerülve a fentebb vázolt problémák beköszöntét.

Az ereszcsatorna megfelelő tisztítás

A tetőzet elengedhetetlen részét képező ereszcsatorna rendszerek főként olyan éghajlati viszonyok között öltenek magukra kimagasló szerepet, ahol bőséges esőzések tapasztalhatók.

A megfelelően felhelyezett ereszcsatorna biztosítja az optimális vízeltávolítást a tetőn, és többek között: segít megvédeni a falakat, ablakokat, ajtókat a károsodásoktól.

A rendszer azonban olykor eltömődhet (falevelek, törmelékek által), melynek betudhatóan akadályozottá válik a megfelelő működés. Ennek érdekében elengedhetetlen az ereszcsatorna tisztítás időnkénti elvégzése, hogy a víz szabad áramlása ne ütközzön akadályokba.

Különösen érdemes mindezt az év olyan szakaszaiban elvégezni, amikor megnövekszik az ereszcsatorna-eltömődés lehetősége (például tavasszal és ősszel.)

A háztulajdonosok nagy örömére: szerencsére az ereszcsatorna-tisztítás a meglehetősen egyszerűen elvégezhető munkák közé sorolódik.

Néhány megszívlelendő tipp, mellyel az ereszcsatorna tisztítás könnyedén elvégezhetővé válik:

 • szerezzen be egy jó létrát és gondoskodjon a stabilitásról
 • az ereszcsatornából eltávolítandó leveleket és egyéb törmelékeket helyezze egy ereszcsatorna vödörbe – ez a legáltalánosabb, ugyanakkor több mozgást (létrán fel-le közlekedést) igénylő megoldás
 • egy másik tisztítási módszer az ereszcsatorna kiürítésére a talajra fektetett ponyva, melyre rászórhatóak a törmelékek és levelek – ez a módszer gyorsabb a vödrös megoldásnál; az összegyűlt hulladékot később komposztládába ürítheti.

Amire az ereszcsatorna tisztítása során szüksége lehet:

 • felszerelések, szerszámok
 • egy stabil, megbízható létra
 • műanyag vödör
 • munkakesztyű
 • levél gereblye
 • kerti tömlő
 • szemeteszsák
 • rongyok a tisztításhoz, törléshez
 • spatula.
TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE