Az ereszcsatornák felújításának és karbantartásának fontossága – avagy milyen a jól karbantartott ereszcsatorna?

Bádogos TetőfedőEreszcsatorna

Noha az ereszcsatorna a ház egyik legkevésbé emlegetett és értékelt része, mégis rendkívül fontos a jelenléte, hiszen az otthonok külső védelmében vállal felbecsülhetetlen szerepet magára. A rendszerek elvezetik az esővizet, és hatékonyan megőrzik az épületek szerkezeti integritását.

Különösen olyan helyeken, ahol sűrű és gyakori esőzésekkel kell számolni, elengedhetetlen egy kiváló minőségű ereszcsatorna rendszerbe invesztálni. Sokan nem sajnálják a szivárgó, kopott, sérült ereszcsatornák ápolására, tisztítására szánt időt, hiszen mindezzel elkerülhetik a cserét.

Amikor a háztulajdonosok életében ereszcsatorna rendszer vásárlásra kerül sor: többféle anyag közül választhatnak (alumínium, horganyzott acél, vinyl, réz, fa) ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelően. 

Ereszcsatorna javítás, ereszcsatorna tisztítás

Mivel minden eszköz és berendezés esetében idővel szembe kell nézni az esetleges meghibásodásokkal, így az ereszcsatorna javítás szükségessége is életbe léphet. A nem megfelelő ereszcsatorna tisztítás és karbantartás, a nem professzionális ereszcsatorna szerelés, valamint a szélsőséges időjárási körülmények hatására: szembe kell nézni a meghibásodás kockázatával, mely a rendszert részben, vagy teljes egészében használhatatlanná teheti.

Amennyiben fontolóra venné az ereszcsatorna tisztítás, javítás vagy csere tervét, alább igyekszünk néhány alapvető információval szolgálni, a teljesség igénye nélkül:

  • az ereszcsatorna szerelés során fontos, hogy a csatorna mérete a házhoz tökéletesen igazodjon (mindehhez érdemes figyelembe venni a lejtést, az esőzések intenzitását, sőt: szükség esetén erősen javasolt kikérni egy szakember tanácsát, szaktudását is)
  • az ereszcsatorna gyakran szolgál fészkelő madarak lakóhelyéül, vonzza a rágcsálókat,
  • felgyűlhet benne a víz, a fáról lehullott levelek, törmelékek – mindezért érdemes időnként beiktatni az ereszcsatorna tisztítás egyszerűen elvégezhető műveletét
  • az ereszcsatorna-rendszerek karbantartásával megkímélheti otthonát a súlyos tetőzeti és szerkezeti károktól, önmagát pedig a kiadásoktól
  • vannak jelei annak, amikor már nem bizonyul elegendőnek az ereszcsatorna javítás, tisztítás. Ilyenek például: amikor rozsdafoltok éktelenkednek az ereszcsatorna felületén; amikor a burkolat vagy a külső festék szemmel láthatóan sérült; megjelenik a penész stb.
  • az ereszcsatorna tisztítása általában évente két alkalommal javasolt (főként tavasszal és ősszel) 
  • mivel egyes helyeken több esőzéssel kell számolniuk a háztulajdonosoknak, mint máshol, ezért a víz szabad áramlása érdekében érdemes évente többször is kitakarítani az ereszcsatornákat
  • ha a felgyülemlett szennyeződést kézzel nehéz és időigényes eltávolítani, érdemes ereszcsatorna-tisztítót használni (speciális lapát, seprű, kanál, kerti tömlő stb.)

Habár az ereszcsatorna karbantartása nem tartozik a legszórakoztatóbb, legtisztább munkák közé, mégis fontos elvégezni ezt a feladatot, hiszen így egy sor problémától, fejfájástól megkímélheti magát.

Abban az esetben, ha a levelek, törmelékek és egyéb szennyeződések eltömítik az ereszcsatornát: különféle tetőfedő-károk léphetnek fel, és a rothadás is felütheti a fejét, ugyanakkor a tisztítással megszabadulhat a kártevőktől is, melyeket csábítanak az eltömődött csatorna-rendszerek.

Megkímélheti otthonát a víz túlfolyása által okozott befagyástól, repedésektől és egyéb károsodásoktól egyaránt.

Az ereszcsatorna tisztítás mindenképp megéri a befektetett időt és energiát!