Az ereszcsatornák legjellemzőbb hibái és szükséges lépések

Bádogos TetőfedőEreszcsatorna

Csak kevés háztulajdonos fordít megfelelő mértékű figyelmet az ereszcsatorna tisztítására és karbantartására, pedig ez a rendszer az otthonok külső szerkezetének szerves részét képezi.

Az ereszcsatorna-problémák ismerete, és időben történő megelőzése nagymertékben hozzájárul a potenciális tető- és falkárok minimalizálásához.

Az ereszcsatorna általános hibái között megemlítendők:

A nem megfelelő lejtés – melynek következtében a víz felgyülemlik az ereszcsatornában és oldalról tör utat magának a tetőzetben és a falazatban. A probléma kiküszöbölése érdekében érdemes az ereszcsatorna felszerelése során figyelni az optimális lejtésre, mely Magyarországon 5% (5 mm/m)

Az ereszcsatorna szivárgása – az ereszcsatorna-szivárgás az egyik leggyakoribb ereszcsatorna hibaként tartható számon, mely a laza rögzítőelem, vagy bárminemű repedés következménye lehet. Megoldás gyanánt betömhető a repedés egy speciális vízálló tömítéssel, vagy dönthet úgy is, hogy egy ereszcsatorna szerelő szakértelmére bízza a probléma kiküszöbölését – főként abban az esetben, ha a sérülés komolyabb.

Eltömődések – az ereszcsatorna megfelelő működésének útjába gördülhetnek akadályként a hulladékok, falevelek, törmelékek, ágak, melyek otthont szolgáltathatnak rovaroknak és kártevőknek (a penészről nem is beszélve.) Az eltömődések megakadályozzák az esővíz ereszcsatornán történő akadálytalan átfolyását. A rendszer eliszaposodhat, vagy olyannyira megtelhet, hogy a súly hatására akár meg is repedhet, vagy elmozdulhat.

Ezen probléma kiküszöbölése érdekében elengedhetetlen az időközönként beütemezett (évente legalább kétszer) ereszcsatorna tisztítás végrehajtása.

Az ereszcsatorna rendszer eljegesedése – az extrémebb téli időjárási kihívások közepette a jég jelenti az ereszcsatorna egyik legszámottevőbb problémáját. Ilyenkor a heves havazásból, csapadékból származó víz felgyülemlik a csatornában és felfagy. Ennek a hibának a megelőzése érdekében javasolt az időben beiktatott ereszcsatorna javítás. További hibamegelőző megoldásként tartható számon a jobb minőségű tetőtér és tetőszigetelés telepítése.

Ereszcsatorna javítás, ereszcsatorna tisztítás

Amennyiben meg szeretnénk óvni otthonunkat a vízkárosodástól, nagy figyelmet kell szentelnünk az ereszcsatorna megfelelő állapotban tartására, hiszen nélkülözhetetlen védelmi funkciót tölt be a lakóházak esetében.

A rendszeres ereszcsatorna tisztítás és karbantartás egy sor kiadástól és fejfájástól kíméli meg a háztulajdonosokat; akik élhetnek a csináld magad módszerrel, avagy dönthetnek úgy is, hogy egy szakember segítségét veszik igénybe az ereszcsatorna javítás során.

Hiányzó ereszcsatorna

A fentebb lejegyzett ereszcsatorna hibák kiküszöbölhetők, minimálisra csökkenthetők, megelőzhetők rendszeres karbantartási munkálatokkal. Ugyanakkor létezik egy további probléma is, melynek esetében nincs lehetőség ezekre a hibamegelőző eljárásokra: amikor egyáltalán nem rendelkezik a ház ereszcsatornával.

Vannak olyan háztulajdonosok, akik a kevés esőzésre hivatkozva kiküszöbölik a védőrendszer vásárlást. Érdemes azonban egy ereszcsatorna rendszerbe fektetni, melynek esetében a költség mindig a választott anyagtól és annak minőségétől válik függővé. A háztulajdonosok ma már több típus közül választhatják ki az otthonukhoz és költségvetésükhöz leginkább igazodó ereszcsatornákat, melyek között van: alumínium, horganyzott acél, vinyl, fa, műanyag változat egyaránt.