Ezek a tetőcserép vásárláskor felmerülő legfontosabb kérdések!

Bádogos TetőfedőTetőcserép

A tető képezi az ingatlanok védőburkolatát, hiszen védelmezi a lakókat a szélsőséges időjárási körülményektől, hótól, vihartól, esőtől, zajoktól.

Éppen ezért nem elhanyagolandó tény a megfelelő tetőcserép megválasztásának lépése. Már a kiindulópontnál érdemes figyelembe venni néhány alapvető szempontot, mint példaképpen: az épület elhelyezkedését, vagy éppenséggel a stílusát.

Mivel a tetőcserép jelentősebb befektetésnek minősül, nem hagyhatja figyelmen kívül a megfelelő típus kiválasztását. Szerencsére napjainkban a tetőcserép fajták széles választékával találhatja szembe magát minden építés előtt álló, vagy lakásfelújításra készülő háztulajdonos. Szükséges figyelni a tetőcserép tulajdonságaira, a tartósságára, vízzáró képességére.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni tetőcserép vásárlás előtt?

A tetőcserép fajták kiválasztása során mérvadó szempont a tető kialakítása és dőlésszöge. Lejtős tetőszerkezetek vonatkozásában leginkább az agyag-, beton- és palatetők kerülnek kiválasztásra.

A dőlésszög mellett tanácsos számolni a cserép súlyával is, hogy a kiválasztott példányt biztosan megbírja-e e tetőszerkezet. Mivel a cseréptetőt nem rejtjük a föld mélyére, ahol senkit sem érdekelne a kialakítása, fontos figyelni a cserepezés előtt a tetőcserép esztétikai adottságaira is.

További faktor a környezeti adottságok figyelembe vételének szempontja. A jól megválasztott tetőcserép profilokkal bármilyen építészeti stílusnak eleget tudnak tenni: a hagyományostól az egészen modernig.

Azt senkinek sem szükséges magyarázni, hogy a vágyak és a valóság között gyakran mély szakadék tátong, így a cserepezés projektje során a költségvetést se hagyjuk ki abból a bizonyos pakliból.

Milyen tetőcserép fajták közül választhatunk?

Kerámia tetőcserép – az agyag már igen régi idők óta kedvelt anyagtípus, mely kevés karbantartást igényel, hosszú élettartammal rendelkezik, védelmet biztosít az otthonok számára a kártevők ellen, tűzálló. A terrakotta agyagcserép egy természetes anyagból készült tetőtípus, mely akár 100 évig is eltart, újrahasznosítható, energiatakarékos, fényvisszaverő képességgel rendelkezik, és a legkevésbé sem káros a környezetre. Több színben is beszerezhető.

Beton tetőcserép – ezek a tetőcserép fajták figyelemre méltóan tartósak (köszönhetően a beton azon tulajdonságának, mely szerint az idő múlásával egyre erősebbé, masszívabbá válik). Képes ellenállni a heves esőzéseknek, és amennyiben speciális fedőréteggel: hosszú ideig kopásállóvá válnak. A bevont felületű betoncserép gátat gördít az algák, zuzmók, mohák, gombák szaporodásának útjába.

Természetesen manapság már elvárás a háztulajdonosok részéről, hogy amellett, hogy a cserepezést követően a tetőzet kiváló fizikai tulajdonságokkal bír, még a szemnek is tetszetőslátványt nyújtson. Mivel a betontető többféle módon bevonatozható és színezhető (szemcsés bevonat, kettős bevonat stb.) tökéletes választásnak bizonyulhat sok ingatlantulajdonos számára.

Pala tetőcserép – a tűzálló, alacsony karbantartást igénylő, időtálló tetőtípus ugyancsak népszerű a háztulajdonosok körében. A szürke, valamint a kék árnyalataiban fellelhető palatető az idő múlásával sem fog meghalványulni. Amennyiben fontos szempont a vásárlás során az újrahasznosítás

lehetősége, valamint a környezettudatos attitűd: vannak olyan palatípusok, amelyek akár 60 százalékban újrahasznosított anyagból készültek (ám mindez semmit sem változtat megjelenésükön, sem tartósságukat nem befolyásolja.)