Egyszerű tények és hasznos tudnivalók a betoncserépről!

Bádogos TetőfedőTetőcserép

Amennyiben a cseréptető vonatkozásában kulcsfontosságú szempontnak tekinti az esztétikus megjelenést, valamint a nem túl magas költségeket: érdemes fontolóra vennie a betoncserép-vásárlást.

Hogy miért? Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszünk néhány válasszal szolgálni, mintegy fogódzó gyanánt.

A legelső érvek között szerepel a beton tetőcserép tetszetős külcsínje, időtálló tulajdonsága, valamint gazdaságossága egyaránt. A betoncserép tartósságáról árulkodik az a tény is, hogy a 19. században, Bajorországban, mindössze víz, homok és cement egyvelegéből készült háztetők mind a mai napig megmaradtak.

A korai betoncserepeket kezdetben kézzel, később félautomata gépekkel készítették. A technológia fejlődésének, valamint az elmúlt néhány évtized innovációjának köszönhetően automatizálták és gazdaságosabbá tették a cseréptető gyártás munkálatait.

Melyek a betoncserép előnyei?

A betoncserép típusok tűzállók (A osztályú tűzvédelmi kategóriába sorolhatók), ellenállnak az erőteljes széllökéseknek, jégesőnek, havazásnak. Amennyiben a cserép felrakása szakszerűen van végrehajtva: a betoncserép még a szeizmikus terhelés követelményeit is túlszárnyalja. Azt a szempontot figyelembe véve, mely szerint a háztulajdonosok nem kívánnak évente új cseréptető rendszer vásárlásba invesztálni, ez esetben egy hosszú távú befektetésről van szó. A betoncserép ideális választásnak bizonyul, hiszen legalább száz éves jótállással szolgálja a vásárlókat.

A betoncserép, bár minimális karbantartást igényel, meghálálja a tisztítására fordított időt. Különösen ajánlott fákkal körülnőtt helyeken egy általános, időszakos tisztítást beütemezni, így hatékonyabban sikerülhet felvenni a harcot a mohákkal, algákkal, gombákkal szemben, megakadályozni az organizmusok növekedését, elszaporodását. Továbbá erősen javasolt egy kiadós esőzés, esetleges földrengés vagy jégesőt követően szemrevételezni a tetőzetet, hogy nem keletkeztek-e repedések, törések sérülések.

A beton tetőcserép választás során számos stílus és szín közül választhatnak az érdeklődők, melyek felveszik a harcot minden éghajlati kihívások közepette. A korszerű típusoknál a nosztalgia sem marad soron kívül, hiszen abban az esetben, ha a háztulajdonosok a hagyományos agyagcserepek mintáinak megfelelő modelleket képzelték el otthonuk számára: az is kivitelezhető. Mi több, a modern előállítási technikáknak betudhatóan, a tradicionális megjelenésű agyagcserepek mellett, szimulálni tudják a fát, a palát, valamint a kő megjelenését egyaránt.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a betoncserép?

Új cseréptető egyenlő számottevőbb ráfordítás. Amennyiben tetőcserép vásárlásra kerül sor, érdemes figyelembe venni a betoncserép néhány sarkalatos tulajdonságát, éspedig:

  • tartósság – a beton tetőcserép erős és rendkívül tartós. Ez esetben fontos szem előtt tartani a betoncserép súlyát is, mely kérdésre legfőképpen a szállításnál és a cserép felrakása során kerül sor. Érdemes meggyőződni a tartófalak és alapok teherbíró képességéről (lehetőleg jóval a vásárlás előtt.)
  • klimatikus ismérvek – a betoncserepek kiváló hő- és zajszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. 
  • a beton sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy a nedvesség behatoljon a pórusokba, ezért képes
  • ellenállni a fagynak (nem törik, nem sérül).
  • a sima felülettel rendelkező betoncserép kiváló védelmet kínál a nedvesség, a szennyeződés, valamint a moha- és algaképződés ellen.
  • a betoncserép természetes összetevőinek köszönhetően (víz, cement, homok) nem károsítja a környezetet.
TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE