A tetőcserepek időtállóságának titka és a vásárlás előnyei

Bádogos TetőfedőTetőcserép

A tetőcserép várható élettartamát számos tényező befolyásolja, ugyanakkor termékenként és gyártónként eltérő minőséggel kell szembenéznünk. Mivel azonban a gyártási folyamatban nem mutatkoznak számottevő eltérések, egy jól felhelyezett cseréptető több évtizedig is tarthat.

Az időtállóság egy további sarkalatos tényezője a karbantartás, hiszen az időjárási körülmények nagyban befolyásolják a cseréptető tartósságát. Erősen javasolt figyelemmel kísérni a tető állapotát, megfigyelni, hogy található-e a felületen repedés, hiba. Ezekkel az apró, időközönként beiktatott javításokkal meghosszabbíthatóvá válhat a tetőcserép időtartama.

A cseréptető vásárlás előnyei

Néhány gyártó 25-30, sőt 50 év garanciát is vállal termékeire, ugyanakkor számos szakvélemény szerint az agyag tetőcserepek bizonyulnak a legtartósabb változatoknak a tetőpiac keretén belül.

A cserepezés tervbe vétele előtt érdemes szemrevételeznünk néhány történelmi épületet, és saját szemünkkel győződhetünk meg rendkívüli tartósságukról. Példaképpen a kínai Shang-dinasztiát megelőző kor épületei esetében az agyag tetőcserepek még mindig az eredetileg felhelyezett példányok.

A cserép felrakása alapvető művelet, hiszen amennyiben precízen, szakszerűen végzik el a munkát a tetőcserepek várhatóan szívósak lesznek. A modern agyagcserepek kérdését illetően a szín tartóssága válik kérdésessé.

Maga az agyag cseréptető vöröses vagy barna színű, azonban jelenleg beszerezhetők pigmenttel tervezett variánsok is. Ebből kifolyólag, noha az agyag önmagában rendkívül tartósnak bizonyult az elmúlt évszázadok során, a modern cseréptetők perspektívájából a pigment tartóssága válik rövidebb idejűvé. Ezzel magyarázható, hogy a gyártók miért 25 és 50 év közötti jótállást vállalnak termékeikért.

Minek köszönheti népszerűségét a cseréptető?

Több oka is van annak, hogy a háztulajdonosok körében nagy népszerűségnek örvend a cseréptető. Amennyiben Ön is a cserép felrakása mellett tenné le a voksát, érdemes figyelembe venni azokat a tényezőket vagy hasznos tudnivalókat, melyek megerősíthetik döntésében, éspedig:

 • a cseréptetők több színben, számos stílusban beszerezhetők
 • az otthonokat egzotikus, tetszetős külsővel vérteznek fel
 • szinte bármelyik építészeti stílusban épült ingatlanhoz illeszkednek
 • az agyag- a beton-, valamint a pala tetőkről egyaránt elmondhatók, hogy rendkívül
 • tartósak
 • ellenállnak a szélsőséges időjárásnak, és szinte bármilyen éghajlaton alkalmazhatók
 • hosszú élettartammal bírnak
 • noha a cseréptető kapcsán leggyakrabban felmerülő kontra érv az ár szokott lenni, mégis hosszú távon bőkezűen meghálálja a ráfordított költségeket
 • strapabíró mibenléte ellensúlyozza a kezdeti költségeket
 • a cseréptető szabályozza az otthonok hőmérsékletét (csökkentve a fűtési és hűtési kiadásokat)
 • a gyártás során felhasznált anyagok környezetbarátok és újrahasznosíthatóak
 • a cserép felrakása nem sorolható feltétlenül a csináldmagad kategóriához
 • a beton-, agyag- és palatetők esetében ezért érdemes szakembereke bízni a felhelyezési munkálatokat (megfelelő alátét kiválasztása, tető és cserép méretezése, kellékek kiválasztása.)

Nem hagyhatjuk ki a sorból azt a tényt sem, mely szerint gyártónként eltérő cseréptető minőségekről beszélhetünk. Arról nem tudunk nyilatkozni, hogy milyen előállítási módszereknek köszönhető az ideális cseréptető.

Fontos azonban, hogy a cserép felrakása, a cseréptető karbantartása, időközönkénti kijavítása, és a vásárlás során szóba kerülő minőségi kérdések mindenképpen mérvadók legyenek, mielőtt kiválasztjuk az otthonunk stílusához leginkább passzoló tetőcserepet.

TETŐJAVÍTÁS, TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐBEÁZÁS MEGSZÜNTETÉSE