Milyen formájú tetőcserepek léteznek?

Bádogos TetőfedőTetőcserép

Amikor a tetőformákról esik szó, általában két fő kategóriát szoktak megemlíteni: egyrészt az egymásra épülő rétegekkel rendelkező cserépformát, másrészt pedig az egymást átfedő tetővariánsokat.

A hagyományos cseréptető formák

A viszonylag új stílusú, egymásra épülő tetőcserép vonzereje abban nyilvánul meg, hogy sikeresen ötvözi a hagyományos mintákat a korszerű technológiákkal. A normál cserepektől való különbözősége a csatlakozó mechanizmusban érhető tetten, melynek köszönhetőn egyesíthetővé válik a tető minden egyes cserepe. A gyártási folyamatban nagy hangsúly kerül arra, hogy az innovatív zárási technológiát megfelelően integrálják a hagyományos beton- és agyagstílusokkal. Ezzel az új megoldással a tetőcserép felhelyezése sokkal egyszerűbb és könnyebb. Azáltal, hogy az egymásra épülő lapok általában nagyobbak, mint a normál változatok, nagymértékben lecsökken a munkaigény, valamint a költségek egyaránt.

Az egymást átfedő tetőcserép formák noha nem rendelkeznek sem horoggal, sem ajakkal, mint a reteszelt (egymásra épülő) változatok, azonban ugyancsak párban (egymást átfedve), a tetőszerkezethez szegezve használják.

A tetőcserép formáknak két további főbb típusa is van, melyek lehetnek egymásba illeszkedők és egymást átfedő példányok egyaránt, tudniillik a pantile, valamint lapos tetőcserép.

Az Egyesült Királyságban népszerű, jellegzetes „S” formájú pantile tetőcserepet csupán a múlt században kezdték betonból is készíteni – ezt megelőzően agyagból gyártották.

Az agyagból készült lapos cseréptetők leginkább a pala tetőcserepekhez hasonlítanak (lapos, vékony, sima felületűek). A lapos csempék ugyanúgy lehetnek egymásra épülő és egymást átfedő elemek egyaránt.

Sima csempe

A kis méretű, téglalap alakú, egymással átfedésben lévő sima tetőcserepet az 1600-as évek óta gyártják. A megjelenésében tradicionális stílusú cserép sokoldalú – számos épületstílushoz, valamint tetőmagassághoz illeszkedik. A beton- vagy agyag alapanyagból gyártott sima tetőcserép gazdag színválasztékkal várja a háztulajdonosokat.

Az agyag összetételű sima cserép színek között a terrakotta a legpopulárisabb színváltozat, míg a betoncserép-tartományban általában kilenc színárnyalat dominál.

Római tetőcserép

Ez a különleges tetőcserép forma olasz hangulatot kölcsönöz az otthonoknak. Elegáns, megnyerő kontúrozott kialakításával remekül illeszkedik minden tetőprojekthez. Rendkívüli esztétikájával magában hordozza a klasszikus és modern stílus harmóniáját. A tetszetős külcsín mellett kimagasló minőséget és védelmet is nyújt.

A vékony, könnyen formázható, természetes összetevőkből készült pala tetőcserép többféle formában is fellelhető. Íme néhány kiragadás a palatető formák közül: mélyferde, sekély-ferde, fésűkagyló, halskála, hegyes, hagyományos négyzet alakú.

A megfelelő cseréptető kiválasztása

Ahogy az emberek egyéniségüknek, ízlésviláguknak megfelelően öltözködnek, úgy a házstílus formálásában, finomításában sem elenyésző, hogy milyen tetővel vértezzük fel. Jó néhány jellegzetesen hazai háztípusra (példaként a kockaházra) a tetőcserép fajták szinte bármelyikét helyezhetjük. Kérdés az, hogy mennyire harmonizál mindez a környezettel, és a ház egyéb kiegészítő elemeivel.

Kiindulópontként figyelembe vehetjük a tetőhajlást, mely amennyiben magas, úgy tradicionális hatást kelt, ugyanakkor az alacsony hajlásszögű tetők mediterrán stílust kölcsönöznek az otthonoknak.

Egy tetőcserép-vásárlás nem tartozik a kis költségvetések sorába. Számba kell vennünk, hogy egy esetlegesen balul elsült választást követően vagy egy újabb vásárlásra szükséges elszánnunk magunkat, vagy több évtizeden keresztül szemlélnünk szükséges kevésbé sikeres választásunk eredményét…

Ennek kiküszöbölése érdekében érdemes már az elején kikérnünk egy cserepező tetőfedő szakember véleményét, igénybe vennünk szakértelmét.