Érdekes és hasznos tények a cseréptetőkről

Bádogos TetőfedőTetőcserép

A cseréptető, mint az otthon egyik kulcsfontosságú védőszerkezete nagy múlttal rendelkezik, és népszerűsége a háztulajdonosok körében egyre erőteljesebb.

Noha a cseréptetők telepítésével összefüggő kezdeti költségek magasabbnak bizonyulnak, a többi tetőtípushoz viszonyítottan, időtálló tulajdonságuknak köszönhetően mindez megtérül.

Természetesen a tartósság garanciája több tényezőtől is függővé válik, mégis elmondható, hogy a gyártók 50 és 70 év közötti garanciát vállalnak.

Mindez akkor válik mérvadóvá, ha összevetjük példaként az aszfaltzsindely esetenkénti 10-15 éves időtartamú jótállásával. Ez utóbbi szempont nyomós érvként szolgálhat amellett, hogy mindenképpen megéri egy hosszú távú, bár magasabb kezdeti költségekkel járó befektetésen gondolkodni.

Melyek a cseréptető főbb jelemvonásai

A cserepezés során érdemes figyelembe venni a tényt, mely szerint a hagyományos agyagból készült cseréptetők súlyukból kifolyólag masszívabb tetőszerkezeti megerősítést igényelnek, mint más anyagból készült tetőfedő típusok.

A jó hír az, hogy a gyártás során folyamatos törekvéseket tesznek arra, hogy egy cserepezés esetében ne kerüljön sor a tetőszerkezet megerősítésére. Ennek érdekében a piacon már elérhetők az újabb, könnyebb súllyal rendelkező cseréptetők is.

Számos háztulajdonos előszeretettel voksol a tradicionálisabb kivitelezésű mediterrán stílusban elérhető profilok mellett, azonban az egyre bővülő kínálatnak köszönhetően beszerezhetők pala-, zsindely-, és shake mintázattal is. Nem hagyható ki a sorból a színek széles választéka sem, mely az általánosan ismert vályogvörös színtől egészen a mohazöld és óceánkék árnyalatokig terjed.

Néhány szóban a cseréptető előnyeiről

A tetőcserép kapcsán elsősorban a tartósság, valamint a megnyerő szín- és formavilág jut eszükbe a háztulajdonosoknak. Mindezek mellett még számos előnyös tulajdonsággal bírnak, melyeknek köszönhetően jelentős mértékben megnő a vonzerejük. Ezek közül sorolunk fel néhányat:

 • a cseréptető képes ellenállni a szélsőséges időjárásnak
 • kimagaslóan teljesít földrengés, hurrikánok, erős esőzések esetén
 • „A” besorolású tűzálló képességgel bír
 • remek szigetelő tulajdonsággal rendelkezik, melynek köszönhetően nyáron hűvös, télen pedig melegebb otthonra számíthatnak a tetőcseréppel felvértezett otthonok lakói
 • a tetőpiacon egyedülállónak mutatkozik az a képessége, hogy szinte bármilyen építkezési stílushoz ideálisan illeszkedik
 • ízléses megjelenésével, időtállóságával egyaránt növeli az otthonok szépségét és viszonteladási értékét
 • a tetőcserép egy természetes anyagokból készült termék, mely által környezethatékony megoldásnak mondható a beszerzése
 • igen régi múlttal rendelkezik, hiszen Kínában már Kr.e. 10 000-ben is használták az
 • agyagcserepeket
 • később elterjedt a Közel-Keleten, és nem kellett sok idő ahhoz, hogy meghódítsa az egész világot
 • a méltán megbízható cseréptető nem korrodálódik, állja a sarat a legzordabb időjárási körülmények között is.

A tetőfedő termékek igen gazdag felhozatalában az ingatlantulajdonosoknak gyakran nehéz meghozniuk a megfelelő döntést.

Érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy a cseréptetők olyannyira különböznek a többi, piacon fellelhető tetőfedő anyagtól, hogy egy külön tetőfedő kategóriának minősülnek. Anyagukat, kinézetüket, telepítésüket, tartósságukat illetően jelentős mértékben eltérnek a zsindely, fa, fém, shakes, aszfalt zsindely tetőtípusoktól.

A tetőcserepek precíz és szigorú minőségi és időtállási teszteknek vannak alávetve mielőtt piacra bocsátanák a termékeket. Az eredmény: egy masszív, erős, esztétikus, az otthonok számára ideális védelemmel szolgáló szerkezet. Ebbe érdemes invesztálni!