Milyen színű cseréptetőt válasszunk otthonunkhoz?

Bádogos TetőfedőTetőcserép

Nem minden esetben bizonyul egyértelműnek az otthonunkhoz leginkább illeszkedő cseréptető szín meglelése. Már az első lépés megtétele előtt elakadunk a „megfelelő” kifejezés viszonylagosságán, hiszen ahány háztulajdonos, annyi elképzelés sorakozik fel.

Az előbbi meglátásból kifolyólag érthető, hogy miért nem létezik a tetőfedő piacon egy minden háztulajdonos elvárásának tökéletesen megfelelő cseréptető színárnyalat.

Az alábbiak során mégis arra törekszünk, hogy néhány fogódzóval szolgáljunk a cseréptető színek szférájában, hogy a végén megelégedetten csodáljuk családi fészkünk „fejdíszét.”

Természetesen a tetőzet elsődleges funkciója az otthon védelme (időjárás, kártevők stb.), mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a megjelenését sem.

Mivel a cseréptető legismertebb tulajdonsága az időtállósága, egyáltalán nem utolsó szempont a színkérdés. Ennek érdekében érdemes figyelembe vennünk a következő kritériumokat:

A cseréptető színek igazodjanak az épület stílusához

Amennyiben klasszikus stílusban épült házról van szó, érdemes az ezzel leginkább harmonizáló hagyományos tetőcserép színek közül választani. Mindezzel egységes megjelenést kölcsönözhetünk otthonunknak.

Amennyiben modernebb színekkel szeretnénk felvértezni otthonunkat, akkor teljesen más színek kerülnek képbe, mint egy hagyományos vagy mediterrán stílusú ház esetében. A cseréptető színek buktatója az, hogy ha nem sikerül a megfelelő árnyalat mellett döntenünk, elronthatjuk az összhatást.

Modern házak esetében a faszén, a fekete, valamint a sötétszürke színek dominálnak (természetesen a választás során döntő lehet a falak, valamint a nyílászárók színe is.)

Hagyományos stílusú házak esetében a legmegfelelőbb cseréptető szín a vörös, ugyanakkor ez esetben is rendkívül fontos figyelembe venni a ház egyéb színeit, hogy a végeredmény harmonizáljon.

A színek ne csak szépek, de tartósak is legyenek!

Azt mindannyian már tapasztalatból tudjuk, hogy az új termékek színei szemet gyönyörködtetően üdék, azonban a tetőcserepek esetében sokkal több részletet szem előtt kell tartani.

Nem elegendő a nagyszerű forma, az izgalmas szín, hiszen egy cseréptető esetében a tartósság is mérvadó szempont. Fontos arról is érdeklődni, hogy egy adott tetőcserép színe mennyire tartós (ez pedig gyártónként eltérő lehet.)

Találkozhatunk néhány olyan termékkel, amelyek kevésbé birkóznak meg a nyári kánikulával, az UV-sugárzással, a zord téli időjárással, vagy egy heves jégesővel. Ebből kifolyólag színük mindössze 10-15 évig bizonyul tartósnak, mely idő leteltével halványabbakká, fakóbbakká kopnak.

A tartós színnel rendelkező cseréptető típusok képesek megbirkózni az időjárási kihívásokkal, melynek köszönhetően évtizedek múltán is kezdeti frissességükben díszítik az otthonokat. Tartós színeket garantálnak példaképpen a vulkanikus kőkockákból készült tetőcserepek, melyek víznek, UV-sugárzásnak, hónak, jégnek, sőt savasesőnek egyaránt ellenállnak.

Cseréptető színek és az energiahatékonyság

A tetőcserepek energiahatékonyságának kérdése különösen a beépített tetőterek esetében válik fontossá. Ez esetben javasolt figyelembe venni azt, hogy míg a világosabb cseréptető típusok hővisszaverő képességgel rendelkeznek, addig a sötétebb változatok elnyelik a hőt.

Ez utóbbiak esetében a nyári időszakban megnövekedik a tetőtér hőmérséklete. Hogy példával is szolgáljunk mindennek szemléltetésére: a fekete színű cseréptetővel rendelkező házak tetőtérrészei nem kevesebb, mint 10 fokkal melegebbek, mint a fehér, szürke vagy barna színű változatok.