Mennyi a tetőcserép megfelelő minimális lejtése vagy dőlésszöge?

Bádogos TetőfedőTetőcserép

A tetőcserép felrakása során több szempontot is figyelembe kell venni, hiszen a tetőzet esetében nem kevesebbről beszélünk, mint az ingatlanok elsődleges védőfunkciójáról.

A tető minősége alapvető, hiszen teljes mértékben ellen kell állnia a szélsőséges időjárásnak (szélfúvás, heves esőzések, havazás, jég), az éghajlati kihívásoknak, kártevőknek.

Mindezek mellett nem hagyható figyelmen kívül a cseréptető lejtése sem, melynek kapcsán a modern cseréptető minimális dőlésszöge 10-15° – ennél alacsonyabb dőlésszöggel rendelkező tetőcserepeket csak ritka esetekben alkalmaznak.

Mit jelent a tető lejtése?

Noha az otthonok kulcsfontosságú külső védővonala a tető, mégis előfordul, hogy a tervezések során nem fordítanak kellő figyelmet a lejtésre.

A lapos tetővel rendelkező háztípusok esetében sem a tetőzet „lapos” mibenlétéről van szó, hanem egy igen alacsony dőlésszögről. A tető domináns része az otthon arculatának is (a védelmi funkció mellett), ezért még a tervezési szakaszban fontos figyelni a tetőmagasságra.

A tető a vízszintestől a lehető legmagasabb pont felé szöglik, a magas dőlésszögű tetőtípus leginkább a hagyományos szerkezetekhez kapcsolódik. A magas dőlésszögű tető nehezebb és telepítése is költségesebb.

Minimális-, kis-, közepes és magas dőlésszög

Az alacsony dőlésszögű tető jellemzői abban nyilvánulnak meg, hogy könnyebb felhelyezni, és egyszerűbb karbantartani.

Azt, hogy milyen legyen a tető hajlásszöge, elsősorban az ingatlan típusa előirányozza, azonban nem minden esetben tűnik sétagaloppnak megtalálni a legmegfelelőbb változatot.

Amikor a tervezés első passzusaiban sor kerül a ház stílusához igazított tetővariáns meghatározására, csupán ezt követő lépés gyanánt vághatunk bele a cserép felrakás projektjébe.

A sokféle színben fellelhető cseréptető rendkívül ellenálló az időjárással szemben, mindemellett pedig színtartóak is, mely abban nyilvánul meg, hogy évtizedek múltán is megőrzik kezdeti színüket, anélkül, hogy elhalványulnának.

A cseréptető minimális hajlásszöge (általában 0-5 fokig terjedő) azt jelzi, hogy a tető igen alacsony szögű, már-már lapos (innen az elnevezés is). Ennek a megoldásnak is vannak elszánt hívei, hiszen a vízszintes tetőmibenlét lehetőséget kínál arra, hogy az otthon lakói akár egy napozót vagy egy teraszt alakítsanak ki a tetőn.

A minimális, azaz alacsony hajlásszöggel ellátott tetőknél kissé magasabb sávban (5-16 fokos tartományban) mozognak az úgynevezett kis hajlásszöggel bíró tetők. Ez utóbbiak leginkább a mediterrán stílusú házak esetében dívnak – azonban a magas dőlésszögű tetőterekhez viszonyítottan ezeknél a tetőknél nem alakul ki padlástér.

Alacsony hajlásszög és vízelvezetés képessége

Természetesen abból kifolyólag, hogy azon tetők, amelyek alacsony dőlésszöggel rendelkeznek, szakszerűbb odafigyelést igényelnek a vízelvezetés tekintetében, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

Javasolt, hogy a kis hajlásszögű tetőkialakítások esetében (mely 10 fok alatti) egy kizárólag ilyen hajlásszögre tervezett, 7 fok rendszer mellett döntsenek a háztulajdonosok.

A magastetős háztípusok (példaképpen: nyeregtető, félnyeregtető, sátortető) egyik legkimagaslóbb előnye, hogy igen nagy teret kínálnak a tetőtér beépíthetőségére. A kockaházak esetében eltérő tetőlejtésekkel találkozhatunk.

Ezen stílusú házakhoz kiválóan illeszkednek a cseréptetők – azonban ez esetben mindenképpen figyelembe kell venni a tetőszerkezet teherbíró képességét, megvizsgálni, hogy a szerkezet elbírja-e a viszonylag nehéz súlyú cseréptetőt.